Ademhaling

Wat ik vaak zie bij beginnende sporters is dat ze hun adem onbewust gaan inhouden wanneer een oefening te zwaar wordt. Hierdoor kan je de oefening minder goed uit voeren en vergroot je zelfs de kans op blessures. Een goede ademhalingstechniek is dus essentieel bij het leveren van een krachtsinspanning! Maar hoe doe ik dat dan hoor ik je vragen; het werkt als volgt:

In rust adem je vaak in en uit door je neus. Dit doe je vaak op de automatische piloot en gaat vrijwel altijd goed. Maar wanneer je gaat sporten gaat het net even wat anders.

Tijdens een cardio training (hardlopen, fietsen etc.) is het belangrijk om te proberen door je neus in te ademen en door je mond uit te ademen. Zo krijg je meer zuurstof binnen en kan je de training langer volhouden. Als de inspanning heel intensief wordt, zal je merken dat dit niet altijd meer wilt en dat je in en uit gaat ademen door je mond. Dit is niet erg, zolang je dit maar niet in te veel rust doet. Probeer ook altijd rechtop te blijven staan, dus niet met je handen op je knieën heel heftig gaan uithijgen.

Tijdens een krachtoefening is het eigenlijk hetzelfde, inademen door je neus en uitademen door je mond. Waar je bij een krachtoefening wel goed op moet letten, is dat je uitademt wanneer je de krachtsinspanning levert. Bij bankdrukken bijvoorbeeld dus wanneer je de barbell omhoog duwt. Probeer dit bij elke herhaling goed te doen en je zal merken dat de oefening een stuk makkelijker zal gaan!

yannick