Cardio of Krachttraining?

Regelmatig heb ik een discussie met mensen over wat nou beter is om af te vallen; cardiotraining of krachttraining?

In principe werken beide methodes om vet te verliezen, alleen is er een belangrijk verschil tussen beide methodes.
Cardiotraining is een snelle methode om vet te verliezen, maar de kans dat je hierdoor op langere termijn ook nog voordeel uit haalt is vrij klein. Op de lange termijn heb je namelijk veel meer aan krachttraining. Hoe meer spiermassa jij hebt, hoe hoger jouw dagelijkse calorieënverbruik namelijk wordt. Dit komt omdat spiermassa veel energie nodig heeft om te blijven bestaan. Zo verbrandt je zelfs wanneer je gewoon op de bank ligt! Dit zorgt er automatisch ook voor dat je met veel spiermassa makkelijker op gewicht kan blijven en ook meer kan eten zonder aan te komen.
Met een cardio training verbrandt je meer calorieën alleen tijdens de training zelf, maar na zo’n training heb je niet meer spiermassa opgebouwd om hier op de lange termijn ook nog van te kunnen profiteren. Je zal dan dus altijd moeten blijven trainen om de strijd van je calorieën te kunnen blijven winnen.

Mijn tip is dus, doe wel beide trainingsmethodes, alleen leg de focus wel op krachttraining. Hier heb je op de lange termijn gewoon veel meer aan en dat is wat we toch uiteindelijk willen? 💪🏽

krachttraining