Fitness Fabels

In de fitnesswereld heb je te maken met heel veel fitness fabels. Op internet kom je ook een overload aan informatie tegen, waar helaas dan ook een hoop onzin bij zit. Om deze onzin een beetje te filteren en jullie te helpen hierbij, behandel ik hieronder een aantal fabels die je vaak hoort en tegenkomt. Doe er je voordeel mee!

‘Snel afvallen is beter dan langzaam afvallen’

Vaak zie je hoe sneller je afvalt, hoe sneller je het er ook weer bij krijgt wanneer je met desbetreffende afvalmethode stopt. Vaak zijn dit de zogenoemde ‘crashdiëten’. Ik zou ten allen tijde dus kiezen voor langzaam en geleidelijk afvallen. Een kilo per week is vaak een mooi streven en goed vol te houden. Wanneer je te snel af valt, ga je vaak ook spiermassa verbranden namelijk en dit is niet wat je wilt.

‘Zweten zorgt voor vetverlies’

Wanneer je zweet, verlies je in principe alleen vocht wat je weer kan aanvullen door water te drinken. Het proces van vetverlies gaat via je adem.

‘Plaatselijk vet verliezen is mogelijk’

Dit zou heel mooi zijn, maar helaas is dit onmogelijk. Het lichaam bepaald zelf waar je als eerst vet gaat verliezen. En 9 van de 10 keer zijn de hardnekkige plekken vaak als laatste aan de beurt. Om op deze plekken ook vet te verliezen is maar één oplossing en dat is gewoon doorgaan met waar je mee bezig bent. Dan komt het uiteindelijk allemaal goed!

 ‘Ik wil een sixpack, dus ik ga alleen maar buikspieroefeningen doen’

Wil je graag een sixpack, dan zal je je vooral moet focussen op het omlaag brengen van je vetpercentage. Men zegt niet voor niks ‘abs are made in the kitchen’. Door middel van het doen van buikspieren oefeningen en compound oefeningen (oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen traint), geef je je buikspieren alleen wat meer definitie. Maar zolang er een laagje vet nog overheen ziet, zal je nooit een sixpack zien helaas. Daarnaast is het ook nog eens genetisch bepaald of je een sixpack, eightpack of fourpack kunt krijgen.

 ‘Binnen een paar weken kan ik groot en gespierd worden’

Tenzij je anabolen neemt (dit raad ik af) is het onmogelijk om binnen een paar weken heel groot en gespierd te worden. In een paar weken kan je met een goed voedings- en trainingsschema echt al wel wat opbouwen, maar een echt groot gespierd lichaam opbouwen duurt jaren. Je zal dus geduldig moeten zijn en keihard blijven trainen!

‘Door mijn slechte genen kan ik nooit mijn gespierde droomlichaam krijgen’

 Genen maken inderdaad wel degelijk een verschil, maar iedereen is in staat om een flink wat spiermassa op te bouwen. Zolang je een goed plan hebt en je daar aan ook houdt voor een lange periode kan je heel wat bereiken. Je moet jezelf niet onderschatten, er zit veel meer in je lichaam dan dat je denkt!

‘Alcohol en resultaten boeken gaan niet samen’

Hoe vaak ik wel niet de vraag krijg van een klant ‘maar mag ik dan wel nog mijn biertjes of wijntjes drinken?’ Uiteraard werkt alcohol niet bevorderlijk voor het resultaat, maar zolang je niet te gek doet kan je prima een drankje drinken af en toe. Het bereiken van doelen is een lange reis. Om deze reis iets makkelijker te maken is het echt geen ramp om af en toe een klein beetje uit de bocht te vliegen. Maar wil je je doel zo snel mogelijk behalen, dan raad ik alcohol gebruik natuurlijk af.

‘Als ik na 8 uur ’s avonds nog eet, kom ik sneller aan’

Bij voeding draait het allemaal om de totale kcal inname per dag. Zit je na 8 uur nog niet op je maximum kcal inname, dan kan je prima nog wat eten zonder hiervan aan te komen.