Gapen

Af en toe wordt er wel eens gegaapt door mijn klanten tijdens een training. ‘Het heeft niks met je training te maken hoor’ is een reactie die ik dan vaak krijg. En als er één staat te gapen volgen er vaak al snel meer. Maar waarom gapen we nou echt tijdens het sporten? Komt dat omdat we slecht hebben geslapen en vermoeid zijn?

Gapen is een reflex wat je bloedtoevoer en longen van zuurstof voorziet. Iedereen gaapt wel eens en meestal is dit na het wakker worden of voor het slapen gaan.
We gapen om de temperatuur van onze hersenen op de juiste temperatuur te houden. Tijdens het sporten vragen spieren extra bloeddoorstroming, verhoogt de temperatuur van ons lichaam en worden de hersenen dus ook warmer. De eerste reactie van ons lichaam om af te koelen is zweten. Alleen voor het afkoelen van de hersenen is er meer nodig dan alleen zweten. Hiervoor moeten we gapen, dit zorgt er namelijk voor dat er een windvlaag van koude lucht binnen komt, waardoor de hersenen kunnen afkoelen. Daarnaast verbeteren ook de hartslag en bloedtoevoer, waardoor de hersenen nog verder kunnen afkoelen.
Tijdens het sporten heb je vaak ook een snellere ademhaling. Wanneer je dan gaapt, kan het er voor zorgen dat je weer voldoende zuurstof in je bloed krijgt.

Conclusie
Gapen tijdens het sporten ziet er vaak ongeïnteresseerd uit, maar dit is dus helemaal niet het geval. Een ervaring van mij is, is dat wanneer je buiten sport makkelijker zuurstof binnenkrijgt dan wanneer je binnen sport. Dus gewoon lekker door gaan met sporten en het is helemaal niet erg wanneer je af en toe een keer gaapt!

gapen